Sınavlarda Kullanılan Hafıza Teknikleri
Sınavlarda Kullanılan Hafıza Teknikleri
Hey merhaba! Bugün sınıf arkadaşlarımla ders çalışırken, sınavlarda hafıza tekniklerini konuştuk. Acaba sizin favori hafıza teknikleriniz neler? Öğrenmek harika olurdu. Benim kişisel favorim olan bazı teknikler şunlar…
1. Hikâye Yaratma Tekniği
İlkokulda öğrendiğim bu teknik, hala en çok kullandığım yöntemlerden biri. Bildiğiniz gibi, bu yöntemde, hafızada kalması gereken bilgilerin üzerine bir hikâye oluşturuluyor ve bu bilgiler hikâye üzerinden hatırlanıyor. Küçükken anadil sınavına çalışırken bu yöntemi kullanmıştım ve sonuçta sınavda en yüksek notu almayı başarmıştım. Bu teknikle ilgili daha fazla bilgi için buraya göz atabilirsiniz.
2. Anımsatma Tekniği (Mnemonics)
Bir diğer favorim ise anımsatma tekniği ya da diğer adıyla mnemonics. Bu teknik, hafızada kalması gereken bilgilere benzer ya da uyumlu anımsatıcılar ekleyerek hatırlamamızı kolaylaştırır. Lise yılları boyunca kimya derslerinde atom sayılarını, molekül yapılarını ve daha birçok karmaşık bilgiyi ezberlerken bu teknik kurtarıcım oldu. İnanın bana, bu teknik olmasaydı, kimya sınavlarından başarıyla geçmek bir hayli zor olurdu.Bu makale‘ye göz atarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
3. Tekrar Etme
Son olarak, unutulmamaması gereken klasik: Tekrar. İlk bakışta bu teknik çok basit ve sıkıcı gibi görünebilir, fakat işe yarıyor! Üniversitedeki son sınavlarımda, üzerinden zaman geçtikçe hatırlamakta zorlandığım bilgileri yeniden gözden geçirerek başarılı bir not elde ettim. Evet, belki en eğlenceli hafıza tekniği değil ama kesinlikle işe yarıyor. Bu araştırma da tekrarlamanın etkili bir hafiza tekniği olduğunu gösteriyor.
Ve evet, işte öyle. Benim sınavlarda kullandığım ve beni zafere götüren hafıza tekniklerimden bazıları bunlar. Sizinkileri de öğrenmek isterim, belki bir sonraki sınavda onları da kullanırım! Belki sınav stresinizi hafifletmek için bir sonraki blog yazımı bu konu hakkında yazabilirim, ne dersiniz?